Henkies blog!



31 december 2020 - Vuurwerk
De laatste foto van het jaar bevat meestal een goed gevuld aanrecht met vuurwerk. Dit jaar alleen een foto van de restjes van vorig jaar... Zo sober genoeg, meneer Rutte?





31 december 2020 - Wat eten we vanavond
Tja, we hebben die steengrill-gourmet combi toch, dus laten we die op de laatste dag van het jaar met z'n tweetjes dan maar gebruiken. Wel met extra lekkere spullen: coquilles, inktvisjes, garnalen, zelfgemaakte kleine hamburgers en slavinken, halloumi en spullen om zelf tortilla's en courgettekoekjes mee te maken...





31 december 2020 - Oliebollen
Nou ja, sneeuwballen: dat recept dat hele luchtige bollen oplevert, waarna je ze vol kunt spuiten met slagroom... Hmmmm....





30 december 2020 - Wat eten we vanavond
Een tomaten-feta plaattaart (met knapperig filodeeg) en een komkommer-tomatensalade met pistaccio's.





29 december 2020 - Wat eten we vanavond
Radijsjes uit de oven en koolrabisoep.





29 december 2020 - Klussen klussen klussen
Via "click and collect" kon ik nog wat electradozen ophalen bij de Gamma. Die zitten zo ongeveer allemaal in de muur nu.





25 december 2020 - Eerste kerstdag
We hebben ons netjes aan de regels tijdens de lockdown gehouden en hadden slechts 2 gasten op bezoek: schoonzus Monique en zwager Patrick. Het eten was echter net zo uitbundig als altijd, zie onderstaande collage...





23 december 2020 - Klussen klussen klussen
Lekker, zo'n dagje in de kruipruimte... De stopcontacten in de woonkamer waren allemaal doorverbonden via pvc buizen in de kruipruimte en dat mag nu wel weg, nu we het netjes via centraaldozen laten verlopen. Tevens hebben we 2 nieuwe pvc buizen aangelegd om vanuit de meterkast in de kelder te kunnen komen en vanuit de kelder in 1 van de potjes in de woonkamer om daar straks coax kabels, telefoondraden, de kabel van de thermostaat en eventueel glasvezel doorheen te halen. Niet meer via gaten in de vloer zoals het nu nog loopt... Na zo'n dagje rondtijgeren in een koude, nattige en met spinrag gevulde ruimte ben je blij ajs je weer even alle gruis uit je haar mag douchen!





20 december 2020 - Wat eten we vanavond
Had niet misstaan met de kerst denk ik: gegrilde roodlof met coquilles, lasagne, dragon-limoen saus en knoflook uit de oven. Smerig lekker...





20 december 2020 - Klussen klussen klussen
Vandaag (en gisteren) de gaten naast de doorgang naar de keuken dichtgesmeerd en diverse pvc buizen gebogen en vastgezet.





19 december 2020 - (Car)rotcake
Via het werk kreeg ik een vitaliteitspakket met gezonde dingen als sinaasappels, een sinaasappelpers, appelsap, muesli repen en deze "wortelcake". Ik hou al niet van zaken uit een pakje en weet nu ook weer waarom: het pakje bevatte een zakje met gemalen spelt (met rietsuiker, rijsmiddel, zout en koekkruiden) en een bakje waar je de cake in kan bakken. verder dus HELEMAAL NIETS! Zelf wortelen, eieren, olie, gemalen noten en rozijnen toevoegen. En ondertussen maar reclame maken met de lekkere topping op de cake: op de zijkant: "voor een lekkere topping zelf nog monchou, sinaasppelschil en honing mengen". Wat een volksverlakkerij dit. Ik zou ze bij de reclame code commissie aan willen geven, maar geef het weinig kans van slagen: ik heb al vaker van dit soort pakjes in handen gehad waarbij ik denk "waar slaat dit op": met een beetje bloem, bakmiddel en zout heb ik ongeveer hetzelfde in handen... Cake toch maar gemaakt want zonde om dat pakje weg te gooien... Smaakte nog best goed, maar ja, daarvoor moest ik er dus wel alles zelf nog aan toevoegen...





13 december 2020 - Wat eten we vanavond
Witlofschuitjes, gevuld met champignons, hazelnoot/panko crumble en oregano-olie. Met wat overgebleven Boeuf Bourguignon en krieltjes van gisteren.





13 december 2020 - Klussen klussen klussen
Ik geloof dat ik de laatste dagen niks anders doe dan pvc pijpen buigen, beugels plaatsen en monteren tegen het plafond en electriciteitsdraden trekken. Enfin, langzaam maar zeker wordt de oude meuk vervangen waar niks van klopte, dat was allemaal doorverbonden in serie en liep via de kruiprumte...





12 december 2020 - Wat eten we vanavond
Restaurant Brunel en Cinema Culinair hebben een 7 gangen diner gemaakt op basis van de film The 100 foot journey. Bedoeling is om die film te kijken en dan op gezette tijden de gerechten te eten. Wij hadden de film al gezien, maar die gerechten stonden ons wel aan, dus...





12 december 2020 - Klussen klussen klussen
De wanden naast de doorgang naar de keuken had ik al even geleden weggehaald. Toen bleken er nog wel wat gaten over te blijven. Omdat we bezig zijn met het aanleggen van electriciteitsbuizen moet ik het dichten van die gaten even tussen de bedrijven door doen.





05 december 2020 - Wat eten we vanavond
Lekker makkelijk. Restaurant Jantrus had een zogenaamd borreldiner, met 7 gangen aan kleine hapjes. Tja, op Sinterklaasavond zijn dat dan mooie pbakjes om op te eten. Mooi wijntje erbij en een heerlijk avondje gegarandeerd!





05 december 2020 - Speculaastaart
Tja, Sinterklaasavond vandaag, dus daar hoort een speculaastaartje voor bij de koffie bij.





05 december 2020 - Klussen klussen klussen
Zo, die schoorsteenpijp is eruit. Ik kon er moeilijk bij, maar kon de schroeven van de beugel, die de pijp vasthield, eruit draaien, zodat ik het pijpdeel met beugel en al eruit kon trekken. Nu kan ik het plafond dichtmaken en straks boven op onze slaapkamer het laatste deel er ook nog uithalen. Maar eerst verder met de woonkamer...





04 december 2020 - Wat eten we vanavond
Uiensoep met veel smaakmakers: rode ui, witte ui, bosui, knoflook, cider, witte wijn, cognac, eekhoorntjesbrood en met gegrild stokbrood met blauwschmmelkaas. Lekker soepje!





04 december 2020 - Kerstboom
Tja, dit jaar een heel klein "boompje" omdat de woonkamer er nogal gestript bij ligt en we weinig ruimte hebben in de keuken, maar desondanks een gezellig en smaakvol opgemaakt boompje.





29 november 2020 - Klussen klussen klussen
Druk bezig met het bedenken hoe de electrische leidingen moeten lopen, dus toen heb ik ook nog even een stuk pijp weggehaald en - niet zo goed te zien op de foto - een gat gemaakt in het volgende deel zodat de korrels isolatiemateriaal er alvast uit kunnen lopen...





28 november 2020 - Wat eten we vanavond
Nadat er weer eens 4 kilo damhert werd afgeleverd eerst maar weer eens een simpel maatltje van hertenbiefstuk met krieltjes, snijbonen en stoof-kweeperen uit eigen tuin!





28 november 2020 - Klussen klussen klussen
Het is maar goed dat ik de meterkast demontabel heb gemaakt. Vandaag moesten we er toch weer bij om een extra pvc buis richting de woonkamer door te schuiven.





28 november 2020 - Klussen klussen klussen
Verder met het elektrisch. Maar eerst moest ik bij de meterkast die lieveheersbeestjes verwijderen die blijkbaar bij ons wilden overwinteren in de hoek. Tja, sorry hoor, maar ik heb ze toch maar naar buiten gebracht waar ze horen dacht ik. Koud of niet...





28 november 2020 - Brownies
Bij brownies zijn er blijkbaar 2 kampen: zij die vinden dat het een luchtig soort cake moet zijn en zij die vinden dat het plakkerig en kleverig moet blijven in de mond. Ik ben van het laatste kamp en zocht het recept op van Laura's Bakery. Lekker stampvol boter, suiker en cacao, maar had nog wel wat kleveriger mogen zijn naar mijn smaak... Overigens had ik voor de gein die zilverparels, die we nog in de kast hadden staan er overheen gestrooid. Die stonden nog maar in de kast sinds juli 1993, slechts 27 jaar oud. Tja, die zijn nu in ieder geval een keertje op...





24 november 2020 - Wat eten we vanavond
Laksa met geroosterde aubergine. Ik heb me totaal niet aan het recept uit de Delicious gehouden, omdat we een zakje laksa paste hadden. Daar heb ik de aubergine mee ingesmeerd en in de oven geroosterd. Dat ging in de soep, waar ik startte met gebakken bosui en gember en ook die laksa paste en wat noedels in de soep. Lekker makkelijk afmaken met wat achtergehouden bosui en verkruimelde cashews. Smerig gewoon (smerig lekker dan wel!).





22 november 2020 - Klussen klussen klussen
Het schoot vandaag wat minder hard op dan gedacht. Er hangt nu wel een nieuwe centraaldoos en een eerste pvc buis heb ik gebogen, zodat deze netjes aansluit op de eerste sleuf, maar daarna bedachten we nog wat extra spotjes aan te gaan brengen en moest Cristel eerst even uittekenen hoe het dan moest gaan lopen, zodat ik nog maar bezig ben gegaan met wat sloopwerkzaamheden...





21 november 2020 - Klussen klussen klussen
De muren in het vrijgekomen gedeelte in de hoek van de kamer zijn netjes gevuld met betonmortel waar nodig, cementstuc en uiteindelijk gips. De muur rechts komt achter een voorzetwand terecht, links moet nog netjes gestuct worden, maar dat laat ik maar aan de professional over...





20 november 2020 - Klussen klussen klussen
Tja, ik had netjes een stuk plastic tussen de woonkamer en de keuken aangebracht om het stof buiten te houden, maar had dat op de rand van een muur geplakt, die nu toch weg moest, dus eerst maar een skelet gemaakt van de balken die ik uit het plafond had gesloopt en daar dan maar weer een nieuw stuk zeil op geniet (nou ja met punaises geprikt) en met tape afgewerkt. Zo kan ik verder om ook de laatste stukken spaanplaat en piepschuimbolletjes weg te halen.





18 november 2020 - Klussen klussen klussen
De enorme stofwolken, die vrijkwamen bij het trekken van sleuven in de gang, stonden me nog in het geheugen gegrift. Met een geleende sleuventrekker en een eigen, oude stofzuiger, stond ik toch stof te happen, ondanks dat ik de voordeur er maar bij open had gedaan. Vandaag bij de Gamma dus ook maar een industriële stofzuiger erbij gehuurd. Dat scheelde enorm moet ik zeggen: eigenlijk zouden ze dat niet eens apart moeten verhuren, maar ja het kan natuurlijk zijn dat je zelf een goede stofzuiger hebt die je naar de verdommenis wilt helpen met al dat steenstof... Enfin de sleuven waren zo getrokken, maar daarna begint het eigenlijke werk van het verwijderen van de stenen om de sleuf bloot te leggen. Nu dus verder met het aanbrengen van gaten voor electradozen in de muur en het verleggen van enkele centraaldozen in het plafond. To be continued...





17 november 2020 - Wat eten we vanavond
Hutspot anders: met chorizo en rode ui.





17 november 2020 - Klussen klussen klussen
Emkele emmers betonmortel, mortelstuc en gips later...





15 november 2020 - Wat eten we vanavond
Nog geen kerst, maar zou niet misstaan op kerstavond: vooraf coquilles met pancetta, ui, room en ouzo. Als hoofdgerecht gebakken zeebaars met puree van knolselderij en pastinaak. Met chcocolademousse als toetje. De chcocolade moest na smelten wat afkoelen voor je het aan de slagroom toe zou voegen, maar daardoor stolde het zo snel dat het meer een stracciatella achtig effect gaf: evengoed lekker...





11 november 2020 - Wat eten we vanavond
Een paddenstoelenstrudel. Leuk met een verstopt gekookt eitje...





08 november 2020 - Wat eten we vanavond
Eend in marsala! (met ui, salie en eeen salade van witlof, walnoot en cranberry).





08 november 2020 - Herfstwandeling
...





07 november 2020 - Wat eten we vanavond
"Notentaart met 3 kleurige aardappels". Tja, die paarse zoete aardappel zag er van buiten wel paars uit, maar van binnen was ie net zo bleek als de gewone aardappels, dus dat klopt niet helemaal...





07 november 2020 - Klussen klussen klussen
Grootste deel van haard nr 2 is nu wel weg...





01 november 2020 - Klussen klussen klussen
Eén van de hoeken in de woonkamer was afgeschuind. Omdat ik op de slaapkamer erboven ooit al bezig ben geweest wist ik dat er een rookkanaal liep. Nu komt die tevoorschijn. Het is weer net als bij al die ruimtes in dit huis: nooit is er iets weggehaald, maar altijd is er zoals hier iets over een oude haard en rookkanaal heen getimmerd. Om precies te zijn een wand van spaanplaten en triplex met een zooi piepschuimbolletjes erachter om de boel te "isoleren". Tja dat levert weer ongeveer 1 1/2 trip naar het afvalbrengstation op...





31 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Gevulde auberginerolletjes in kokosdahl.





25 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Chaat masala aardappeltjes en knolselderij steaks uit de oven en dessert van meringue met frambozen-mascarpone saus.





25 oktober 2020 - Tuin
Met een paar kruiwagens grind ziet de tuin er al weer helemaal netjes afgewerkt uit.





24 oktober 2020 - Tuin
Met enkele plantjes van het tuincentrum en de iets te groot geworden struik (een spirea?) uit het driehoekje met de rozen ziet het er al weer een stuk beter uit. Nu nog even het grind rondom dit stukje tuin in orde brengen.





22 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte gnocchi van griesmeel met parmezaan en boter (smerig lekker...) en een salade met venkel, rucola en granaatappelpitjes.





18 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Als voorafje een krabcocktail met romaine sla, avocado en zelfgemaakte whiskeysaus. Daarna Arabische pasteitjes (gevuld met rundvleesreepjes en kikkererwten).





18 oktober 2020 - Tuin
Die rottige struik onder de walnotenboom, die veel te groot was geworden hebben we eindelijk (tussen de buien door) uit de grond weten te trekken. Het laatste driehoekje tuin hebben we iets aangepast qua afmetingen om er beter omheen te kunnen lopen en is nu klaar voor wat spullen, die lager mogen blijven.





16 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Viswraps...





12 oktober 2020 - Wat is het toetje
Een pruimen-frambozencrumble met macadamianoten en ahornsiroop in de topping.





11 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Zeebaarsrollade gevuld met Hollandse garnalen en bieslook. En met venkel en wat losse tomaatjes.





11 oktober 2020 - Klussen klussen klussen
Vakantie voorbij en buiten snertweer (alhoewel we tussen de buien door in het weekend toch nog een deel van een struik met gigantische wortels verwijderd hebben) dus maar weer eens verder met het sloopwerk. Allle plafondplaten en balken zijn nu in ieder geval eens verwijderd, dus resteert alleen nog een aantal spaanplaten aan de muur en, oh ja, die rottige oude schoorsteen in de hoek, die nu achter de platen tevoorschijn komt. Zucht, ik dacht eigenlijk geen stenen meer te hoeven sjouwen...





10 oktober 2020 - Wat hebben we bij de koffie
Lekkere zelfgemaakte spritsen. Ze liepen alleen wat meer uit dan ik had gedacht dus werd het één koek. Volgende keer misschien ook iets langer in de oven, om ze nog iets knapperiger te maken.





07 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Weer eens een Delicious receptje: gepofte knolselderij uit de oven en gebakken appels met dressing van knoflook, laurier, jeneverbes en kookroom, met peterselie en gerookte amandelen.





06 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Vanwege het herfstige weer een stamppot met spinazie, paprika, chorizo en olijven.





04 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Hertenbief met gekarameliseerde vijgen, venkel-ananas salade en zelfgemaakte pommes duchesse.





03 oktober 2020 - Wat eten we vanavond
Gevulde makreeltjes uit de oven (gevuld met pijnboompit, spekjes, sinaasappel en koriander). Lekker met een salade met sla, paprika, granaatappelpitjes en hazelnoten uit eigen tuin.





03 oktober 2020 - Pruimentaart
Vandaag druk bezig met een inzet van de Milieuongevallendienst, maar tussen de bedrijven door had ik nog even tijd voor een pruimentaartje.





26 september 2020 - Wat eten we vanavond
Een pompoen-ricotta taart met gebakken salie.





26 september 2020 - Rare kat
Die gekke kat van de buren moet overal op klimmen, nu moest ie weer op de tafels klimmen, die de buurman op elkaar gestapeld had om de boel op te ruimen...





26 september 2020 - Kweeperentaart
Lekker met wat kweeperensiroop...





25 september 2020 - Maaien
Het ene moment zit je nog achter een haag van opgeschoten struiken, het volgende moment is de boel al weer gemaaid.





19 september 2020 - Herfst
Terug van vakantie: hazelnoten en walnoten rapen en kweeperen en druiven plukken. De granaatappelstruik doet het beter dan ooit, maar die kleine granaatappeltjes zijn vooral voor de sier...





23 augustus tm 18 september 2020 - "Leven als een God in Frankrijk"
Tja, dat was de bedoeling: 4 weken vakantie in Frankrijk, vnl op/rond de Tarn. Op de eerste dag (zondag) hadden we een lekke band in België en eindigden we in Charleville-Mezieres in een hotel om de volgende ochtend een nieuwe band te scoren. Daarna 1 nachtje Nevers om vervolgens in St Rome de Tarn te belanden. Ons einddoel dachten we, maar na 3 dagen zou het flink gaan regenen en afkoelen tot 16-18 graden. Niks gedaan met een tent, dus werd het via 2 hotels in Barcelonette (Frankrijk) en Pietrasanta (Italië) een huisje in Celleno voor 3 dagen om de laatste regenbuien over te laten waaien. Daarna werd het goed weer en werd de tent opgezet in Bolsena aan het Lago di Bolsena voor een week. Een volgende camping lag aan de kust in Marina di Grosetto. De laatste 2 dagen stonden we in Iseo aan het Lago di Iseo, waar we zus Simona en zwager Rob nog voor een middag/avond troffen, die ook in de buurt vakantie vierden op hetzelfde moment! Vanaf Iseo reden we in 1 (lange) dag naar huis. (Geslaagde) vakantie over!





21 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
Pizza met allerlei restjes: rode ui, paprika, garnalen en mozza...





16 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
Simpal, maar smerig lekker: stukjes paprika, aardappel, ui en "regenboog"-wortels in rozemarijn-olie, peper en zout uit de oven, met wat verkruimelde feta. Mmmmmmmmmmm...





15 augustus 2020 - Ontbijt
Een fruitsalade met bijna alles uit eigen tuin: vijgen en bramen. Op de sinaasappels moeten we nog even wachten totdat we in Nederland ook een mediterraan klimaat hebben...





15 augustus 2020 - Olijven
Verhip, er groeien dit jaar zowaar een paar echte olijven aan onze olijvenboompjes op pot. Nog even en we kunnen lokale olijvenolie gaan maken...





11 augustus 2020 - Lunch
Prima dat hete weer deze week, lekker buiten thuiswerken en dan heb je natuurlijk ook wel een goede lunch verdiend met een tosti, avocado en versgeplukte vijgen.





11 augustus 2020 - Egel
Tijdens het thuiswerken in de achtertuin scharrelde de hele tijd een egel en later zelfs 2 egels door de tuin, midden overdag! Misschien door de paartijd? Krijg je honger van...





09 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
Zeebaars met dukkah, focaccia en sla. Lekker buiten.





09 augustus 2020 - Tuin
Hij kwam wat laat op gang, maar geeft inmiddels geweldige bloemen, die passiebloem!





09 augustus 2020 - Egel
Het egeltje, dat vaak om 10 uur 's avonds door de tuin loopt is zeker ook van slag af met dit warme weer, want hij liep nu 's ochtends al door de tuin.





08 augustus 2020 - Vuurpot
Al een paar avonden zitten we 's avonds voor de vuurpot. Vanavond werd ik blijkbaar gek van de hitte en gooide m'n toetsenbord er in. Of lijkt dat nu maar zo?





07 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
BBQ. Garnalen, inktvisjes, ananas, paprika en courgettes voor op de BBQ, een pittig stokbroodje met koriander-limoen-peper-mayonaise voor erbij.





06 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
Ik had wat dingen uit de frituur bedacht, dus dan zet je met dit weer toch gewoon de frituurpan buiten? Gefrituurde rozemarijn-kikkererwten beignets met gefrituurde bietenchips.





06 augustus 2020 - Tuin
Dit is toch leven als een God in Frankrijk met zulk weer?





05 augustus 2020 - Klussen klussen klussen
Een van de klusjes op deze hete dag was het vervangen van een verrotte plank in het kleine terras naast het huis. Ik dacht eerst de hele plank te vervangen, maar had nog een stuk liggen die mooi het verrotte stuk kon vervangen. Zie je niks van...





04 augustus 2020 - Wat eten we vanavond
Fritatta met prei en courgette, met meloen en hazelnoten.





03 augustus 2020 - Lunch
Echt weer zo'n "corona-lunch" met overgebleven spinazie en wortels, en wat walnoten en granaatappelpitjes...





02 augustus 2020 - Parasol
Een kennis van Ome Jos wilde deze parasol wegdoen, omdat ze een zonnescherm hadden geplaatst. Jos zei dat ie nog wel een paar armlastige figuren kende die hem wel wilden hebben voor de achtertuin... Tja, zo komt Jan Splinter door de winter (en zomer).





02 augustus 2020 - Bramen...
...doen t weer super dit jaar...





31 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Pizza met worstjes en broccoli.





31 juli 2020 - Klussen klussen klussen
"Laten we nog even de groenbak vullen met die dode spar, het is maar 25 graden". Enfin twee uur en bloed, zweet en tranen later...





29 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Bloemkoolpakora's met een Thaise mango-komkommer salade.





26 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Kruidige makreeltjes uit de oven met koriander, peterselie, dille, komijn en chilivlokken, geflankeerd door een foccacia met olijven en sla.





26 juli 2020 - Klussen klussen klussen
Vandaag wel weer lekker weer, dus alleen "even" de ruimte dichtgemaakt met een stevig stuk plastic en het andere plastic gordijn weggehaald. Nu kan ik echt tekeer gaan...





25 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Tapas/hapjes: kaasbeignets, chorizo met paprika en witlofschuitjes met Hollandse garnalen (en crème fraiche en dille). Lekker...





25 juli 2020 - Klussen klussen klussen
Tja, regenachtige dag, dus even geen klusjes in de tuin en dan maar eens de woonkamer leeggehaald om nu echt de laatste zaken te kunnen slopen. De keuken staat inmiddels wel een beetje vol met alle spullen, die we anders niet kwijt konden, maar ja anno 2020 in Corona-tijd leven we toch in een soort "bubbel", dus dan maar met alle spullen lekker dicht om je heen...





24 juli 2020 - Wat hebben we bij de koffie
Een lekker vijgen-amandeltaartje...





20 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Kofta curry met naan.





18 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Zeebaars op Oosterse wijze, met sesam en gember-sojadressing. Lekker met tomatensalsa en pommes duchesse.





18 juli 2020 - Klussen klussen klussen
De laatste loodjes: het was even doorwerken vandaag, maar we hebben het laatste stukje gras verwijderd, enkele trottoirbandjes verlegd, worteldoek gelegd en grind de tuin ingereden en nu is het toch even echt af... Nu genieten van die tuin!





17 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Een voorafje van gevulde courgettebloemen (ricotta, parmezaan, kruiden, peper), verse pasta met courgette en basilicum (beiden uit eigen tuin), ui, knof, peterselie en geraspte kaas en als piece de resistance: grapefruit-salie sorbet. Mjam...





16 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Beignets van broccoli en doperwten (groen!), met een saus van Griekse yoghurt met dille, peper en citroensap, met een rustiek stokbroodje.





15 juli 2020 - Reiger
Normaal zit ie aan de waterkant, maar nu zat ie eigenwijs bovenin een boompje.





14 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Aardappel tatin: omgekeerd gebakken taart met aardappels, Taggia olijven, gedroogde tomaten, kappertjes en tijm.





12 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Courgette-quiche met pancetta, mascarpone en ricotta. Lekker! (Tja, met zulke ingrediënten...)





10 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Albondigas met chorizo. Volgens de Delicious moest ik de gehaktballestjes maken en dan plakjes chorizo erbij bakken. Ik dacht t niet: om die gehaktballestjes extra pit te geven hebben we de chorizo fijn gesneden, in het gehaktmengsel verwerkt en daarna gebakken, uiteraard in tomatensaus met verse tomaten, amandelschaafsel toegevoegd en op een bedje van gemengde sla gegeten. Uit de kunst!





09 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Tortellini met Italiaanse groentemix en truffel-worst, die mijn zus mee had genomen op vakantie in Italië. Lekker...





05 juli 2020 - Wat eten we vanavond
Pizza met courgette uit eigen tuin, rode ui, mascarpone, ricotta en peterselie.





05 juli 2020 - Pruimen
Vorig jaar zaten er zoveel pruimen aan de boom dat ik uiteindelijk een halve groenbak aan verrotte pruimen weg moest gooien, zo snel als ze vielen. Dit jaar dacht ik dat er geen een pruim aan de boom zat, maar ik telde er vandaag toch ca 25. Vandaag kon ik er toch al 4 plukken of rapen.





03 juli 2020 - Wat eten we vanavond
We hadden nog wat paprika's over, dus: gevulde paprika's, met bulgur, pijnboompitten, feta en kruiden.





30 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Kruidige rijst met lente-ui, bleekselderij, rozijnen, geschaafde amandelen, kokos, een eitje en avocado.





29 juni 2020 - Pizza
Als je jarig bent mag je kiezen wat je gaat eten (alsof dat niet elke dag zo is...). Dat wordt dan waarschijnlijk iets met een P (patat, pannenkoeken, pizza). Dit keer pizza met garnalen, kerstomaatjes, mozza en pesto. Mjam.





28 juni 2020 - Nieuwe lamp
Elke paar jaar moet ik de lamp met bewegingssensor, die aan het huis hangt, vervangen. Handige lamp: als je 's avonds thuis komt met de auto zie je tenminste waar je moet rijden en kun je met licht naar binnen lopen, maar het is toch wel een beetje goedkope troep: laatst wilde ik alleen de inwendige lamp vervangen, omdat die stuk was gegaan en dan krijg je die schroef waar het kapje mee vastzat niet meer los, breekt hij na even proberen af en blijkt zelfs dat de lamp het daarna niet meer doet, omdat de electronica of die bewegingssensor het niet meer doet. Dus dacht ik wel een wat duurdere en betere te kopen. Nou die zijn er dus eigenlijk niet. Als je een beetje licht wil hebben valt veel al af, dus werd het toch weer zo'n Hanson van de Gamma, dit keer met niet vervangbare ledjes: iets anders is er gewoon niet... Vandaag heb ik dus die oude lamp vervangen, zonder een vloek te laten vallen, want ik wist al wel dat de schroeven natuurlijk zo verroest waren dat ik ze niet meer los kreeg, dat de beugel vast zat met ook al verroeste bouten, dat ik (inderdaad) een extra gat moest boren in de nieuwe beugel (geen zin om nog een gat te boren in de muur...) en dat de electriciteitskabel natuurlijk net te kort zou zijn, zodat ik (op hoogte) nog wat moest gaan staan strippen. Enfin, dat ding hangt weer, hopelijk voor weer een flink aantal jaren...





26 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Even uit de mouw geschud: bietencarpaccio met geitenkaasjes, met een korstje van gebakken noten, rode peper en tijm...





24 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Lekker buiten eten: gebakken courgettebloemen (even door een beslagje gehaald) en laksa met kip, aubergine en sugar snaps.





21 juni 2020 - Asperges
Waarschijnlijk de laatste keer: met zalm en pommes duchesse uit de oven.





21 juni 2020 - Verjaardagskado
Van Cristel kreeg ik een mooie roestvrijstalen hapjespan cadeau, omdat de teflon laag van onze oude anti-aanbakpan kapot begint te gaan. Met al die verhalen rond pfoa-vervuilingen en de microplastics, die we tegenwoordig binnen krijgen leek me een RVS pan beter. Ik mocht wel mee om een echt mooie uit de zoeken. Hat werd dus wel een mooie 5 laags Demeyere pan!





21 juni 2020 - Beetje regen
En op zondag staat er alleen nog een klein plasje...





20 juni 2020 - Courgettebloemen
Op sommige dagen schreeuwen die bloemen gewoon om geplukt te worden!





20 juni 2020 - Beetje regen
En na twee dagen is het peil al zover gezakt dat alleen de kweeperen nog met de voeten in het water staan.





19 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte penne met - zoals al aangekondigd - courgette uit eigen tuin, doperwten, chorizo, knoflook, basilicum (ook al uit eigen tuin) en ricotta.





19 juni 2020 - Courgette
Tja, die courgettebloemen zijn heerlijk, maar er komen natuurlijk ook nog courgettes van die planten af. Hier de eerste, die door het avondeten ging.





19 juni 2020 - Beetje regen
Ach, als het een dagje droog blijft slinkt dat meer al zover dat het niet meer tot aan het houten terras staat en we van een biertje kunnen genieten op het achterste terras.





18 juni 2020 - Beetje regen
Het heeft hier gisteravond maar een beetje geregend. Het staat dit keer tot aan het terras. Nou ja, leuk wonen hier aan het Lago de Caballero zullen we maar zeggen dan.





16 juni 2020 - Courgettebloemen
's Ochtends knip je een paar openstaande bloemen uit de courgetteplant en bewaar je ze zolang in de koelkast. 's Avonds knip je de stamper eruit en vul je de bloemen met een mengsel van ricotta, parmezaan, basilicum, peterselie, bieslook en wat peper en zout en bak je ze 7 minuten in de oven op 180 graden. Zo simpel en zo lekker kan het zijn...





15 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Spinazie-feta quiche.





14 juni 2020 - Asperges
Op semi-Vlaamse wijze: met varkensfiletrollade, krieltjes, ei en peterselie.





14 juni 2020 - Frambozenjam
De plantjes, die ik ooit van collega Ad kreeg, woekeren aardig door de achtertuin, maar daardoor kregen we wel genoeg frambozen bij elkaar om een paar goede potten frambozenjam te maken. Lekker door de yoghurt!





13 juni 2020 - Tapas
Lekker weer vandaag, dus gaan we op de Spaanse toer: courgette uit de oven met olie/citroen/mosterd-dressing, Chorizo-champignon-paprika roerbak, knoflook/chili-gamba's en gefrituurde inktvisjes (die zo lekker waren dat we ze al op hadden voor ik me bedacht dat ik er nog een foto van moest maken...).





12 juni 2020 - Bliksem
Het ging aardig tekeer in Gouda en dat terwijl we slechts aan het randje van de onweersbuien zaten.





10 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Zoete Hasselback aardappelen met zadenpesto, feta en rucola.





08 juni 2020 - Asperges
Dit keer met zeekraal, zoete tomaatjes uit de oven en een tonijnsteak. Hmmmmmmm.





07 juni 2020 - Wat is het toetje?
Een ricottataartje met rood fuit (aalbessen uit eigen tuin)...





07 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Een focaccia met macadamiapesto en sla.





07 juni 2020 - Klussen klussen klussen
En dan het plastic zeil maar eens verhangen om nog een stuk te kunnen slopen.





07 juni 2020 - Klussen klussen klussen
Vanwege het regenachtige weer binnen verder klussen: eerst die restanten van de vensterbank maar eens opruimen.





06 juni 2020 - Wat hebben we bij de koffie
Dit jaar komt er volgens mij geen enkele pruim aan de boom, maar met enkele pruimen van vorig jaar uit de vriezer maak je volgens het recept van 24kitchen een lekker pruimentaartje voor bij de koffie!





05 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Van het hoofdgerecht - ouzoworstjes met Griekse salade en pitabroodjes - heb ik geen foto, maar het voorgerecht - dolmades met druivenbladen uit eigen tuin - en het toetje - appelcrumble met frambozen uit eigen tuin - waren wel erg fotogeniek vond ik...





04 juni 2020 - Wat eet die meeuw vanavond
Met dat thuiswerken zie je nog eens wat: een meeuw, die een m.i. veel te grote rivierkreeft even naar binnen schokt! Ik dacht, "wat maken die meeuwen hierbuiten een herrie", en toen zag ik pas dat één meeuw een rivierkreeft te pakken had genomen. Ik dacht dat ie m wel in stukken zou trekken, maar hij ging gewoon in zijn geheel naar binnen! Ongelooflijk!





03 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Bloemkoolsteak met rucola/witlof met pistaccio's en avocado-chimchurri.





03 juni 2020 - Klussen klussen klussen
En nmet nog wat plantjes van het tuincentrum erbij wordt het al heel wat!





02 juni 2020 - Wat eten we vanavond
Pollo ala Milanese (met panko i.p.v. paneermeel) met rozemarijnaardappels en spinazie (met rozijntjes en knoflook).





01 juni 2020 - Klussen klussen klussen
Gisteren was het al grotendeels af, maar vandaag heeft Cristel alvast wat aardbeienplantjes in het nieuwe stukje tuin gezet. Ziet er al behoorlijk goed uit, al zeg ik t zelf...





31 mei 2020 - Asperges
Met hertenbiefstukjes, Pommes Duchesse, platte peterselie en gekookte kweepeertjes.





30 mei 2020 - Slijpschijf
Ik kocht vroeger van die steensplijpschijfen van 3 in een pakje voor 5 euro. Daar kon je dan net 1 betonnen tegel mee doorslijpen, dus was de aanschaf van een diamant slijpschijf van 25 euro heel wat voordeliger. Maar ook die zijn na verloop van jaren een keer op. Dat merkte ik toen ik niet meer door een steen kon zagen: de diameter was dan ook inmiddels geslonken van 115 mm naar ca 90 mm...





28 mei 2020 - Wat eten we vandaag
Uit de Delicious van mei 2020: een biet-tartare met biefstuk. De tartare was opgebouwd uit blokjes gekookte biet, appel, ui, kappertjes, ansjovis en mayo en een zachte geitenkaas als "topping".





28 mei 2020 - Klussen klussen klussen
Eigenlijk vakantie deze week, maar ja, zo schiet die tuin ook niet op, dus zand en grind besteld en flink opgeschoten met het vergroten van het terras naast de schuur en de aanleg van het nieuwe stuk tuin.





26 mei 2020 - Lonnekermeer
Ik had bedacht om een cabriotochtje door Twente te doen met Willy om het vakantiegevoel te krijgen, nu we niet naar Menorca konden gaan. We zagen er maar van af vanwege de corona-boetes die werden uitgedeeld aan auto's met 3 personen erin. Daarom maar een wandeling gedaan, die we vanaf de Castorweg konden lopen: een wandeling die iemand had uitgezet langs het Lonnekermeer. Ook een mooi stukje Twente door de bossen en de velden. Die sangria, die we daarna dronken hadden we wel verdiend met die 3 uur durende wandeling. En de mini-quiches, die ik had gemaakt voor de picknick tijdens de cabriotocht smaakten evengoed super als snack onderweg!





24 mei 2020 - Klussen klussen klussen
Tja, als het dan zo nodig moet regenen en we niet verder kunnen in de tuin, dan maar eens de CV leeggooien en die drie oude radiatoren verwijderen. Ze liggen nu in de auto om te vervoeren naar het afvalbrengstation, samen met de vensterbanken en nog wat plafondplaten.





23 mei 2020 - Asperges
Nog maar eens op vlaamse wijze, maar de asperges nu uit de oven i.p.v. gekookt. Volgens de Delicious zouden de smaken dan beter in de asperges blijven. Kan zijn, maar ze bleven veels te hard/knapperig, zelfs na verlengen van de tijd met 10 minuten. Volgende keer toch gewoon weer koken. Je moet niet alles uit de Delicious geloven dus...





23 mei 2020 - Tuin
Langzamerhand wordt het duidelijker welke kant het op moet gaan met de achtertuin. Flink sjouwen met trottoirbanjes in ieder geval!





21 mei 2020 - Tuin
De pioenrozen doen het goed dit jaar. Vaak komen ze net uit en worden ze door een goede regenbui of flinke windvlagen volkomen verwoest, maar dit jaar dus niet.





17 mei 2020 - Klussen klussen klussen
Het gat dat de waterleiding achterliet is nu dicht. Straks verdwijnt het weliswaar achter voorzetwandjes, maar ik vind het toch wel fijn om het enigszins te stucen, zodat er geen rommel meer uit de muur komt rollen. Hoeft niet zo netjes, dus het is alleen een kwestie van wat mengen en op de muur smeren.





16 mei 2020 - Wat eten we vanavond
Al een tijdje niet meer gegeten: nasi. Nu met sajoer tjampoer, sate ajam, pindasaus, gebakken uitjes, seroendeng en vers gebakken emping. Hmmm...





16 mei 2020 - Klussen klussen klussen
Trottoirbandjes omgelegd om het nieuwe stuk terras af te grenzen. Lijkt nog niks, maar veel werk...





15 mei 2020 - Asperges
Dit keer in een hartige taart met bosui, ham, ricotta en ei.





12 mei 2020 - Wat eten we vanavond
Portobellos uit de oven met tomaat, groene kruiden en feta.





09 mei 2020 - Asperges
Dit keer met een lamsrack en spinazie.





09 mei 2020 - Klussen klussen klussen
Laatste trottoirbandjes omgelegd om het stukje bloemperk achter in de tuin te verkleinen. Straks komt er grind omheen om het terras te vergroten.





05 mei 2020 - Klussen klussen klussen 3
Ook in de tuin werd er geklust: het stukje waar we de kersenboom in hadden gezet is wat kleiner gemaakt nadat we het laatste onkruid uit het stuk rechts hebben gehaald. Daar is nu ruimte om straks het terras wat te vergroten.





05 mei 2020 - Klussen klussen klussen 2
Het gat in de muur dat vrijkwam nadat ik er een loden leiding uit had gehaald raakt al aardig gevuld met betonmortel. Her en der nog wat nasmeren met stuc om de overige gaten te vullen en het ziet er steeds strakker uit.





05 mei 2020 - Klussen klussen klussen 1
Het dak en het raam sluiten niet goed meer op elkaar aan. Met behulp van een verzwaring van een gewicht uit een van de kozijnen druk ik dat even dicht na er wat polymax tussen gespoten te hebben...





04 mei 2020 - Wat eten we vanavond
De laatste portie zeebaars uit de vriezer ging vergezeld van een sauce beurre rouge en pastinaakcreme, naar een recept van chefkok Thomas Voets, uit de Delicious. Lekker met wat knapperige zeekraal.





03 mei 2020 - Asperges
Met rucolapesto, ei en aardappel/zoete aardappel uit de oven.





02 mei 2020 - Ook al op door Corona
Eerder had ik al geschreven dat instant gist niet meer te krijgen was. Dat was een aantal familieleden ook al opgevallen. Iets anders dat waarschijnlijk ook uit Duitsland komt zijn de APC tabletten van de Kruidvat: opeens in verschillende vestigingen niet meer te krijgen. En tenslotte dacht ik nog even op Mitra.nl een paar flessen ouzo of Plomari te bestellen: tijdelijk niet meer leverbaar. Tja, komt van 1 fabriek van Lesbos, dus de aanvoerlijnen zullen wel verstoord zijn, of de fabriek ligt tijdelijk stil. In de winkel in Oudewater hadden ze echter nog 3 flessen staan. Nu niet meer dus... Moest ik me wel met gevaar voor eigen leven in een Corono-piekgebied begeven...





30 april 2020 - Wat eten we vanavond
"Drie in de pan": pannenkoekjes met wortel, prei en mais. Tja, de receptenschrijver wist natuurlijk niet dat ik zo'n grote pan had dat het "Vier in de pan" werd...





29 april 2020 - Wat eten we vanavond
Wat is het toch makkelijk combineren met pasta: vanavond verse penne op rucola, met walnoten, geitenkaas, citroenrasp en bieslook.





27 april 2020 - Klussen klussen klussen
Het achterste bloemperkje in de achtertuin is zo goed als ontdaan van die woekerende gulden roede, zodat we de planten wat beter konden positioneren en die kersenboom, die al jaren stond te verpieteren onder de hazelaar, konden we nu ook eindelijk eens verplaatsen. Nu hopen dat de boel in leven blijft.





27 april 2020 - Oranje tompoezen
Voor het eerst in jaren had de Plus de Oranje tompoezen niet "in de aanbieding". Een trendbreuk, want voorgaande jaren werden ze steevast als aanbieding gepresenteerd, terwijl ik ze nog nooit voor een gewone prijs heb gezien. Dit jaar wel en hadden ze Oranje tompoezen van banketbakker Van Wijk. Ongetwijfeld veel lekkerder dan die normale (kleine) tompoesjes, maar nu wel wat duurder: 2 voor € 4,50. Voorgaande jaren schommelde dat tussen 20 en 75 ct per stuk. Voor die prijs kun je eigenlijk niet veel verwachten (vorig jaar vonden we de bodem van karton), dus heb ik dit jaar op KoningWoningdag maar eens zelf tompoezen gemaakt. Netjes met banketbakkersroom (eidooiers, melk, suiker, vanillestokje, gelatine en slagroom), bladerdeeg en zelfgemaakt glazuur. Bedoeling was om er oranje glazuur van te maken: ik had bedacht dat ik dat zou maken met Aperol. Ziet er tenslotte behoorlijk oranje uit, maar als je een paar druppels mengt met poedersuiker wordt dat toch gewoon roze! Volgend jaar maar eens wat druppels kleurstof gebruiken? Ze smaakten in ieder geval smerig lekker! En de prijs? Als ik het goed uitreken kom ik nu uit op € 4,52 voor 4 tompoezen. Dus 2 x zo goedkoop als die van Van Wijk. Wel duurder dan die aanbiedingstompoezen, maar ja, zoals gezegd, deze smaakten wel heel wat beter...





26 april 2020 - Asperges
Simpel maar oh zo lekker, op Vlaamse wijze.





26 april 2020 - Borrel
Hebben we wel verdiend nadat we weer flink bezig waren geweest in de achtertuin. Borrelhapjes en een "Aperol sour": limoensap, Aperol en Spa black currant...





25 april 2020 - Wat eten we vanavond
Pepperoni pizza. Lekker pittig: ik had er hot pepperoni plakjes in gedaan, blijkbaar een special van Stegeman, met chilipeper en daarnaast had ik nog een stukje habanero peper door de tomatensaus gedaan. Even wat water drinken...





25 april 2020 - Klussen klussen klussen
Hoe ik dat ga doen bij het overvolle afvalbrengstation weet ik niet, maar die vensterbank mag nu wel weg. Nu kan ik zien hoe ze het gebouwd hebben: twee rijen planken, gevuld met een zooi piepschuim bolletjes. Tijdens het verwijderen van de bolletjes kwam er een oude melkfles en een sterretje van hout uit vandaan. Ook een manier om van je oude zooi af te komen?





20 april 2020 - Gist
Ik heb er nog niemand over gehoord, maar de Dr Oetker fabriek is waarschijnlijk ten onder gegaan in de Corona crisis, want Albert Heijn, Plus, COOP, noch Jumbo hebben nog voorraad van hun pakjes instant gist. De Lidl heeft een eigen merk, maar ook die was op. De bakker heeft dan nog wel zakjes verse gist, maar die is niet zo lang houdbaar, dus dat wordt pizza en/of foccaccia dit weekend denk ik!





19 april 2020 - Lampen
Ziet er goed uit zo vanaf straat met die nieuwe lampen!





19 april 2020 - Klussen klussen klussen
Vandaag weer even buiten klussen vanwege het mooie weer. Die oude lampen, waarvan er eentje al een tijd stuk was en waarvan je de lamp niet kon vervangen (duh...) maar eens vervangen door een paar lampen, die wat meer licht geven.





19 april 2020 - Lente
Als elke bloem voor een kweepeer staat valt de kweeperenboom straks om. Voorlopig is het een fantastisch bloemenfestijn!





18 april 2020 - Asperges
Dit keer met venkelroom, rucola en een varkenshaasje.





18 april 2020 - Latte Art
Soms lukt zo'n appeltje bijna perfect.





18 april 2020 - Klussen klussen klussen
Even niet afbreken, maar opbouwen: er zijn nogal wat gaten in de muur, die gevuld mogen worden.





14 april 2020 - Lunch
Als we dan toch binnen moeten blijven vanwege Corona nemen we het er wel van uiteraard: een lekker afbakbroodje, belegd met wat mayo, alfalfa, Hollandse garnalen en gewokte zeekraal...





12 april 2020 - Wat eten we vanavond (hoofd)
Zeebaars uit de oven met courgette, tomaten, pijnboompitten en wat overgebleven groene tapenade.





12 april 2020 - Wat eten we vanavond (vooraf)
Een Instagramwaardige garnalencocktail (appel, bleekselderij, alfalfa, Hollandse garnalen en een half kwarteleitje).





12 april 2020 - Paaslunch
Hebben we wel verdiend na het werk in de tuin: kwarteleitjes met gerookte zalm en met een groene tapenade (met zelf gegrilde paprika). Lekker met een gin-tonic.





11 april 2020 - Wat eten we vanavond
Quiche met paddo's, spekjes en paprika. In plaats van room met ricotta-ei-geraspte kaas om de boel te binden. Machtig...





11 april 2020 - Klussen klussen klussen
Zo, de zwartebessenstruik is verplaatst naar de hoek en de kruisbessenstruik een beetje naar links. Was nog wel een werkje om die struiken los te steken en te verplaatsen. Hopelijk houden ze het uit. Er is nu in ieder geval weer meer ruimte gekomen om rond te kunnen lopen in de tuin.





10 april 2020 - Wat eten we vanavond
We hebben de plaatselijke horeca gesponsord in deze moeilijke tijden, door bij Brunel een lentemenu te bestellen en aan huis af te laten leveren. Ook wel erg makkelijk zo, natuurlijk...





10 april 2020 - Klussen klussen klussen
Achterin de tuin even wat trottoirbandjes omgelegd om wat meer ruimte te bieden aan de zwartebessenstruik, die elders in de weg staat.





10 april 2020 - Corona coupe
Toch maar een tondeuseset besteld en Cristel gevraagd om die bos haar aan te vallen. Met de grootste kam van 25 mm valt het me eigenlijk reuze mee. Wordt dit het nieuwe normaal?





08 april 2020 - Lente
Ja, met vandaag een warmterecord gaat het hard. De Japanse kers staat voluit te bloeien en de kweepeer heeft wat voorzichtige bloemetjes, maar zit nog vol knoppen. De pruimenboom is al zo ongeveer uitgebloeid, dus dat worden niet veel pruimen dit jaar denk ik, maar ja hij had vorig jaar al zoveel gegeven. Met het grasveld gaat het niet zo goed: veel mos en vol met vergeet-me-nietjes, maar dat ziet er wel gaaf uit.





05 april 2020 - Asperges
De eerste keer asperges dit seizoen met warmgerookte zalm, krieltjes en peterselie/kruidenboter.





05 april 2020 - Klussen klussen klussen
Vanwege het lekkere weer dit keer buiten klussen. Het bloemenperk wordt klaargemaakt om bij het terras te trekken en achterin gaat een klein stukje van het looppad af om iets meer tuin te creëren.





04 april 2020 - Wat hebben we bij de koffie
Een citroen-mascarpone-slagroom taart met bodem van Bastogne kruimels. Ook al zo smerig lekker...





04 april 2020 - Wat eten we vanavond
Zelfgemaakte cheddarbroodjes en kruidenboter met een salade Caprese. Smerig lekker...





04 april 2020 - Lente
Kijk, nu gaat het de goede kant op: voor het eerst weer even een borrelplankje op eigen terras. Volgens de weerapp was het hier 14 graden, op onze thermometer echter 19. Ik hou het op de laatste...





03 april 2020 - Lente
Heel uitbundig is het nog niet. De krentenboom was het eerst en staat wel mooi te bloeien, maar de pruimenboom en de kersenboom komen maar voorzichtig in bloei. In de pruimenboom maar weinig bloesem, maar die had vorig jaar zoveel pruimen dat ie het misschien wel een jaartje rustiger aan doet.





02 april 2020 - Wat eten we vanavond
Scampi's met feta en tomaten uit de oven.





01 april 2020 - Lunch
Een pompoenbroodje met avocado en tonijn. Ik slib nog dicht van dat thuiswerken...





01 april 2020 - Even naar het afvalbrengstation
Dat dacht ik tenminste, vanwege corona werden er maar weinig mensen toegelaten per keer, dus de rij was langer dan ik in tijden heb meegemaakt. Enfin, dat weet ik ook weer en voorlopig was ik weer van alle verbouwingsrommel af.





31 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Quiche met spinazie en halloumi. We eten er weer goed van, maar ja als je de hele dag aan het thuiswerken bent wil je 's avonds wel wat lekkers...





30 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Noedels met tuinboontjes en pindasaus. Was ultrasnel op!





29 maart 2020 - Klussen klussen klussen
Het plafond is aan de beurt...





27 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Zogenaamd makkelijke en snelle mac 'n' cheese gerechten uit de Delicious. Deze mac 'n' cheese lasagne kostte anders nog wel wat tijd: zelf kaassaus maken, gehaktsaus met tomaten laten sudderen, rigatoni koken en laten afkoelen en mozzarella snijden om als laatste op de schotel te doen en dan moest ie nog 40 minuten de oven in. Wel erg lekker. We kregen 'm alleen niet op...





27 maart 2020 - Coronashirt
De buren hadden een leuke actie bedacht: omdat wij vlak naast het ziekenhuis wonen hangen we een wit shirt met een rood hart op om de zorgverleners een hart onder de riem te steken: terwijl ze naar het werk rijden zien ze dan een haag van shirts voor de ramen hangen. Tja, dan zijn wij niet de beroerste om een oud wit shirt van een rode lap stof in de vorm van een hart te voorzien en deze boven voor het raam te hangen...





24 maart 2020 - Wat hebben we bij de koffie?
Omdat Cristel wel even genoeg had stilgezeten thuis werden er een paar lekkere citroen-maanzaad muffins gebakken voor bij de koffie.





22 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Een Strombolibrood noemde de Delicious dit: een lap deeg voor witbrood, waar je wat tomatenpuree, kaas en prosciutto met wat rozemarijn in rolt en dan in de oven bakt. Je zou het een soort pizza Calzone kunnen noemen, maar dan toch anders. Lekker met een tuinbonenspread, ook al uit de Delicious. Inderdaad delicious...





22 maart 2020 - Klussen klussen klussen
Even rustig aan gedaan toen ik m'n arm uit de kom had. Uit zichzelf gaat dat slopen niet, dus vandaag maar weer eens verder gegaan: de muren aan de voorkant zijn nu ook ontdaan van spaanplaat wandjes.





21 maart 2020 - Lentewandeling
Tja het was vandaag toch echt het begin van de lente. Het zonnetje deed het wel lekker, maar de wind was wel nog wat guur, hier op de Holterberg. En die paddo's horen eigenlijk toch ook een beetje thuis in de herfst. Nou ja toch even er tussen uit geweest, je moet toch wat als je al weer een hele week binnen hebt gezeten vanwege het Corona virus. Die voorgeschreven 1,5 meter afstand houden was hier makkelijk haalbaar, zoveel mensen trotseerden die gure harde wind toch ook weer niet.





20 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Lekkere knapperige groenten uit de oven: pastinaak, zoete aardappel en (snoep)paprika. Lekker met een geitenkaasje, pecannoten en dressing met olie, balsamico, honing en chilivlokken...





20 maart 2020 - Boompje
Na 2 e-mailtjes aan de gemeente dat de boom voor ons huis aan het verzakken is en na de laatste storm enkele graden was verzakt kwamen ze hem vandaag weghalen. Hoeven we niet bang meer te zijn dat ie de auto's of het huis zou kunnen raken na omwaaien, maar het is wel een beetje kaal opeens...





15 maart 2020 - Lampje
Geinig lampje gekregen van mijn ouders...





14 maart 2020 - Lente...
Half maart zijn de kweeperen zo ongeveer de eersten, die al helemaal in blad staan. Genoeg water gehad dit jaar in ieder geval: waarschijnlijk zelfs teveel, dat gaan we later wel merken. Vaak worden de bladeren dan al vroeg bruin. Afwachten.





13 maart 2020 - Lege schappen
Waarin een klein land groot kan zijn... Na een oproep zoveel mogelijk thuis te gaan werken slaan ze meteen aan het hamsteren. Pasta, rijst en aardappelen zo goed als op, duurzame varkensvlees ook (?) en zoals we al via de media hadden gehoord: wc papier helemaal op. Verwacht iedereen aan de schijt te gaan van het Corona virus? Maandag erna was alles al weer aangevuld bij de Appie...





08 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Een combinatie van enkele Delicious recepten: een makkelijk en snel vistaartje met prei, ui, doperwtjes, zeebaars en kruidenvlinders van bladerdeeg. Het toetje kwam uit het kerstnummer en had ik al een keer willen maken, maar dat bedacht ik me dan 's avonds pas en dan had ik er geen zin meer in: een safraan pavlova met karamel saus en mango/mangosaus. Het recept voor de karamelsaus klopte niet helemaal: na het karameliseren van de suiker moest er van het vuur af slagroom bij, maar dan stolde de karamel natuurlijk als een gek. Ik had het al opgegeven, maar Cristel zette de pan gewoon weer op het vuur en wist er toch nog een smerig lekkere saus van te maken. Effe uitbuiken nu...





07 maart 2020 - Tapas
Zelfgemaakte alioli, focaccia, chorizo met champignons, broccoli albondigas en gratin van coquilles St Jacques. Het is maar goed dat we zondag thuis bleven: bijna overal zat knoflook in...





07 maart 2020 - Regenkap
Toen het woensdag droog was heb ik de regenkap terug geplaatst op de afvoer van de afzuigkap en hem alleen met wat duct tape vastgezet. Vandaag heb ik nog Bison polymaxx gebruikt om de kap op de afvoer te lijmen. Hopelijk blijft ie nu weer 10 jaar zitten...





03 maart 2020 - Wat eten we vanavond
Spitskool, paprika, aardappelpuree en gebakken brie. Het was in een mum op...





01 maart 2020 - Schouder
Het was weer eens zover: ik maakte een rare beweging om mijn jas te pakken achter uit de auto en mn arm raakte uit de kom. Dit keer kreeg ik hem er niet in, ook niet met hulp van Cristel. Dus weer eens naar het ziekenhuis. We waren in Hengelo, maar op de huisartsenpost daar konden ze me alleen volstoppen met paracetamol, diclofenac en morfine. Daarna door naar het ziekenhuis in Almelo. Na enkele foto's werd de (weet ik nu) Stimson methode toegepast: liggen op een bed, arm naar onderen en met gewichten zorgen dat de arm genoeg werd uitgerekt totdat deze plop zegt (tot het bot onder de schouderkom hangt) en deze na verwijderen van de gewichten weer netjes in de kom terug keert. Kostte al met al bijna 4 uur, waarna we 's avonds laat nog naar Gouda moesten rijden. Maar ja ik was al lang blij dat de boel er weer in zat. Pijn had ik daarna eigenlijk nauwelijks: geeft wel aan dat ik het vaker heb gehad...





29 februari 2020 - Regenkap (2)
Gelukkig wist Ome Jos nog een adresje waar ze regenkappen met een diameter van 150 mm verkochten. Nu nog even monteren...





29 februari 2020 - Regenkap
Het was me het weekje wel. Eerst was de grijze bak al in de sloot gewaaid op maandag, daarna waaide de regenkap van de afzuigkap van het dak. Te merken doordat er water op de kookplaat terecht kwam. Toen ik op het dak ging kijken bleek die stomme kap weggewaaid te zijn en nergens meer te bekennen! Dan maar op zoek naar een nieuwe.





24 februari 2020 - Dreggen
Kom je thuis, blijkt de grijze bak met restafval verdwenen te zijn. "Zal wel weer eens bij de overburen staan, zoals wel vaker is gebeurd", denk je dan. Maar die blijken zelfs helemaal geen grijze bak meer te hebben. Andere buren dan? Nee, die hadden allemaal hun eigen bak weer terug. Maar Jonas van 3 huizen verderop had die middag wel een bak voorbij zien drijven. Dus nog eens goed kijken: ja, verderop lag ie in de sloot, zo ongeveer op de bodem. Gelukkig had ik al eens een fiets uit de sloot gehaald voor een meisje die hem bij de buren te water had gereden. Diezelfde kabel gebruikt om stukje bij beetje de bak weer aan de kant te krijgen en hem uiteindelijk uit het water te hijsen. Dregkoning Henkie!





23 februari 2020 - Klussen klussen klussen
De kango werd behoorlijk warm, maar de laatste stenen op de grond zijn nu tenminste weg.





22 februari 2020 - Klussen klussen klussen - Huh?
Bij het slopen kom je nog eens wat tegen. Een tekening op de planken waar de haardtegels lagen: van de zoon des huizes zoveel jaar geleden?





22 februari 2020 - Klussen klussen klussen
Alvast 1 van de voorzetwandjes verwijderd.





21 februari 2020 - Wat eten we vanavond
Simpele Griekse salade met saganaki van echte kefalotyri, "gigantes" bonen en een pita broodje. Niet slecht voor vrijdagavond.





21 februari 2020 - Klussen klussen klussen
Vandaag eerst naar de stort en daarna verder met het slopen van de voorzetwandjes naast de haard. Wat een zooi piepschuimbolletjes er achter vandaan komt!





16 februari 2020 - Klussen klussen klussen
De balkjes aan het plafond weggehaald en nog een paar stenen van de haard. Met de kango breken die stenen wel kapot, maar er springen slechts kleine stukjes af, dus dat gaat me nog wel een paar uurtjes slopen kosten.





14 februari 2020 - Wat eten we vanavond
Een kip-champignontaartje met safraansaus en salade. Het taartje komt uit een oud boekje van AH (Hartige taarten). Hadden we al een tijd niet meer gemaakt, maar smaakt nog steeds erg goed...





09 februari 2020 - Wat eten we vanavond
Lamskoteletten met ingekookte vijgen, mango en mosterd-spinazie-puree.





09 februari 2020 - Brunch
Voor de brunch vandaag hadden we enkele schandalig lekkere kaiser broodjes met vulling: krabsalade (krab, ui, kappers en mayo), avocado, Hollandse garnalen en basilicum.





02 februari 2020 - Wat eten we vanavond
Een salade met rucola, tomaten, rode ui, olijven en gebakken feta. Lekker met een foccaccia.





24 januari -1 februari 2020 - Selva
Net als 3 jaar geleden zaten we weer eens in Selva/Wolkenstein met de wintersport. Dit keer een heel luxe appartement met 3 slaapkamers met ieder een eigen badkamer. Op loopafstand van de skiliften, dus we konden zo instappen op de route voor de Sella Ronda, rondom het Sellamassief. Die route hebben we op de tweede skidag met z'n allen gedaan, waarna ik meteen mijn knie verrekte en 2 dagen minder goed kon skiën. Gelukkig verdween dat grotendeels op de laatste 2 dagen, dus we hebben toch wel weer kunnen genieten van het redelijk mooie weer, de apres ski en lekker Italiaans eten en drinken en mijn traditionele ski quiz...





19 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Blikjes krab waren zo ongeveer nergens meer te krijgen, maar bleken toch nog bij de COOP te krijgen te zijn. Meteen krabkoekjes van gemaakt! Lekker met Caesar salade en krieltjes.





19 januari 2020 - Klussen klussen klussen
Weer wat steentjes verwijderd...





18 januari 2020 - Klussen klussen klussen
Deze week al weer 2 maal naar het afvalbrengstation geweest, om ook nog een oude bedbank op te ruimen. Toen ook maar even het plastic vervangen, want dat eerste was zo dun dat elk steentje dat vrijkwam bij het hakken van de stenen erdoorheen ging. Dit plastic is wat doorzichtiger, zodat Cristel mee kan kijken met de werkzaamheden... Enfin de tegels aan de rechterkant van de haard zijn op dit plaatje al bijna verdwenen...





14 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Romige knolselderij hutspot met warm gerookte zalm en balsamico-uitjes.





12 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Reebiefstukjes met groenten uit de oven: bietjes, 3-kleuren worteltjes, courgette en rozemarijn aardappeltjes.





12 januari 2020 - Klussen klussen klussen
Een paar grote hompen metaal verwijderd: weer genoeg voor een ritje naar het afvalbrengstation...





11 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Polenta met pompoen en paddos uit de oven.





05 januari 2020 - Klussen klussen klussen
Weer een stukje verder. Nu resteert nog een hoop metaal.





04 januari 2020 - Klussen klussen klussen
De sloop vordert gestaag (vandaag eerst maar eens een zooitje stenen naar de stort gebracht en die 5 volle zakken met isolatiemateriaal...).





03 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Zeebaars en rozemarijn aardappels uit de oven, met gewokte zeekraal.





02 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Uit de oven: humus met schijfjes pastinaak, biet, oranje en paarse zoete aardappel. Lekker met een pitabroodje.





01 januari 2020 - Wat eten we vanavond
Indiase eieren met sperziebonen in kokossaus. Uit Delicious simpel & snel.





01 januari 2020 - Klussen klussen klussen
En weer wat verder gesloopt aan de haard. Er komen ook zakken vol isolatiemateriaal uit die schouw. Maar eens vragen of ik dat ook naar het afvalbrengstation mag brengen.